Bedelli askerlik düzenlemesi TBMM’den geçtikten sonra çok sayıda vatandaşın araştırdığın bir konu haline geldi. Bedelli askerlik uygulamasından faydalanmak isteyenler, bedelli askerlik şartlarını ve başvuru yolunu merak ediyor. Bedelli askerlik başvuruları, Askeralma Genel Müdürlüğü (ASAL) bünyesinde gerçekleştirilir. Bedelli askerlik başvuruları hem askerlik şubelerinden hem de online platformlardan yapılır. Adaylar, başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra bedelli askerlik ücreti ödeme sürecini başlatır. Bedelli askerlik şartları hakkında bilinmesi gereken tüm detaylara bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Belirli bir ücret karşılığında, kısa dönemli askerlik sürecini tamamlama hakkı olan bedelli askerlik, zorunlu askerlik görevini tamamlamanın bir yoludur. Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan erkekler, zorunlu askerlik görevini tamamlamakla yükümlüdür. Askerlik görevini yerine getirmek isteyenlere belirli bir ücret karşılığında kısa süreli askerlik yapma imkanı verilir. Vatandaşların verdiği bedelli askerlik ücreti, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin giderleri ve ihtiyaçları için kaynak olarak karşılanır. Bedelli askerlik sayesinde vatandaşlar, sivil hayatta çalıştıkları işlerini kaybetmeden kısa dönem zorunlu askerlik görevini tamamlayıp işlerine geri dönüş yapabilir.
Devletin sunduğu haklardan biri olan bedelli askerlik hakkından yararlanma şartları vardır. Askerlik dönemi kapsamına alınan yaşı gelmiş gençler, yaş sınırlandırılması olmadan bedelli askerlik hakkından yararlanır. Yoklama tarihinde askerlik yoklamasına katılan ancak kısa dönem de olsa askere gitmemiş olanlar bedelli askerlik yapabilir. Askerliğe elverişli olup olmadığı kanısına varılmamış olanlar, kura çekimi ile bedelli askerliğe hak kazanmış vatandaşlar bu hizmetten yararlanır.
Bedelli askerlik başvurusu yapmak isteyen vatandaşların öncelikle belirli şartları yerine getirmesi gerekir. Geçtiğimiz yıllarda sadece belirli yaş aralığında olan bireyler için başlatılan bedelli askerlik artık yaş sınırlaması olmadan yapılmaktadır. Bedelli askerlik müracaat şartları arasında şunlar yer almaktadır:
Askerlik çağına girmiş kişilerden herhangi bir yaş sınırlaması olmadan fiili askerlik hizmetine başlamamış olmak
Yoklaması olmayan yükümlüler için sağlık muayenesinden geçip “Askerliğe elverişlidir” kararı verilmiş olmak
Kura veya sınıflandırma işlemini müteakip bedelli askerlikten yararlanma hakkı olup da bu haktan vazgeçmemiş olmak
Bedelli askerliğe başvuru yapana kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalanlar için başvuru tarihinden itibaren 2 ay içinde ödemesini yapmak
Kura veya sınıflandırma öncesi bedelli askerlikten vazgeçmemiş olmak
Bedelli askerlik başvurusu yapmak isteyenler, Kanun’un 9. maddesinin 7. fıkrasına göre belirlenen ek bedel tutarını, başvuru tarihinden itibaren 2 ay içinde peşin olarak ödemelidir. Kura veya sınıflandırma işlemi sonucunda bedelli askerliğe seçilenler bu haktan yararlanabilir. Bedelli askerlik, bir aylık temel askerlik eğitimini tamamladıktan sonra sonlanır. Bedelli askerliğe başvurmak isteyenler, başvuru tarihine kadar e-Devlet veya askerlik şubesi üzerinden resmi müracaatta bulunabilir.
Bedelli askerlik hakkı, askerlik çağına girmiş yükümlülere sunulan bir hizmettir. Bedelli askerlik yaşı, herhangi bir sınırlandırma olmadan fiili askerlik hizmetine başlamamış olan kişileri kapsar. Askerliğe elverişli olduğuna dair karar verilen vatandaşlar, yaş şartına takılmadan bedelli askerlik başvurusu yapabilir.
Bedelli askerlik başvurusunda ilk olarak online işlemler yapılır. Bedelli askerlik yapmak isteyen vatandaşlar, e-Devlet sistemine TC kimlik no ve şifresiyle giriş yapmalıdır. Bu platformda “Milli Savunma Bakanlığı” kapsamındaki e-hizmetlerden olan “ASAL Bedelli Başvurusu” hizmetine tıklanır. Bu işlemi onaylayan kişilerin karşısına bir belge çıkar. Bu belgenin çıktısını almak ve yine e-Devlet kapısından bedelli askerlik başvuru randevusu almak gerekir.
Esasında askerlik şubesine gidişte randevu şartı yoktur ancak randevu alırsanız şubede uzun süre beklemeden işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Randevu almak için e-Devlet kapısında bulunan Milli Savunma Bakanlığı hizmetlerinden “ASAL Randevu Başvuru” e-hizmeti kullanmanız yeterlidir. Bu noktada askerlik şubelerinde yoğunluk yaşanmaması için bedelli randevusu en az 2 gün sonraya alınmaktadır. Bu nedenle askerlik şubesine girmeden en az 2 gün öncesinden randevunuzu almanız gerekir.
Bedelli askerlik hakkından yararlanmak isteyen vatandaşlar, birkaç evrak hazırlayarak başvuruda bulunabilir. Bedelli askerlik başvurusunda adaylardan çok fazla sayıda evrak talep edilmez. Bu sayede işlemler çok kısa sürede personeller tarafından halledilir. Bedelli askerlik evrakları arasında her adayın hazırlaması gereken belgeler şunlardır:
E-Devlet’ten alınan ASAL Bedelli Askerlik Başvuru Belgesi (3 adet)
Bedelli askerlik ücretinin ödendiğine dair dekont (3 adet)
Kimlik bilgileri
Bu belgeleri hazırlayan adaylar, yaşadıkları yerdeki askerlik şubesine giderek bedelli askerlik başvurusu yapabilir. Bedelli askerlik işlemleri, bu belgelerin kabulü ve kontrolü ile başlamış olur. Aday, bedelli askerlik başvuru belgeleri hazırlayıp askerlik şubesine teslim ettikten sonra oradan ayrılır. Bundan sonraki süreç adayın başvurusunun kabul edilmesi ve celp tarihine göre askerlik görevini yapacağı yerin belli olmasıdır.
Bedelli askerlik için ödenmesi gereken ücret her yıl değişiklik gösterir. Bedelli askerlik ücretinin belirlenmesinde memur maaşlarına yapılan zamlar etkilidir. Bedelli askerlik yapmak isteyenler Hazine ve Maliye Bakanlığı genelgesine göre belirlenen ödemeleri takip etmelidir. Başvuru şartlarını taşıyan yükümlüler, ödemelerini peşin olarak yapmalıdır.
Ödeme noktaları; Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Defterdarlıklar veya Malmüdürlükleridir. Adayların, bedelli askerlik ücreti ödeme işleminde T.C. kimlik numarasını beyan etmesi yeterlidir. Bedelli askerlik ödemelerinde taksitlendirme yapılmaz ve tek seferde peşin ödeme alınır. Pek çok banka, bedelli askerlik yapmak isteyen müşterilerine vadeli ödeme seçeneği ve bedelli askerlik kredisi vermektedir.
Bedelli askerlikten muaf tutulan kişilerle ilgili bazı detaylar bulunmaktadır. Örneğin yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları bedelli askerlik yapma zorunluluğu taşımaz. Askerlik döneminde ölen vatandaşların birinci derece yakınları da istemediği sürece zorunlu askerlikten muaftır. Bu durumda olan vatandaşlarda aile içinden sadece 1 kişi bedelli askerlikten muaf edilir. Zorunlu askerlikten muaf tutulmuş kişiler, dilekçesini hazırlayıp askerlik şubesine başvurmalıdır.
Zorunlu askerlik süresi 6 ay olduktan sonra bedelli askerlik süresi ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Bedelli askerlik yapacak olan askerlik çağına girmiş vatandaşlar için 28 günlük eğitim süresi vardır. Bedelli askerlik süresi 28 günde tamamlanır ve vatandaşlar askerlik görevlerini tamamlamanın gururu ile yuvalarına geri dönme hakkına sahiptir.
Bedelli askerlik başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar bir yandan da Askeralma Genel Müdürlüğü (ASAL) tarafından yayınlanan celp dönemlerini takip edebilir. Bedelli askerlik döneminde silahlandırılacak vatandaşlar, celp bilgilendirmelerini kayıtlı olduğu askerlik şubesinden öğrenir. Bedelli askerlik celp dönemi kurallarına göre askerlik sorumluluğu olanlar sev tarihinden 10 gün önce sevk kağıtlarını temin edebilir.
Müracaat edilen yılın son mesai günü, mesai bitimine kadar bedelli askerlik ücretini ödeyenler, müteakip yıl silah altına alınır. Bu kişiler bir sonraki yılda kura veya sınıflandırma işlemine tabi tutulur. Ödemelerini müracaat eden yılı takip eden yıl içinde yapanlar, ödemenin yapıldığı yıldan bir sonraki sene silah altına alınmak üzere seçim işlemine tabi tutulur. Bedelli askerlik şartları taşıyan bu kişiler celp tarihlerini askerlik şubelerinden güncelleyebilir.